Напротив, в последните дни бойните действия получиха нов импулс и се разгоряха с още по-голяма сила. Причината - противоречията между основните участници в конфликта имат неразрешим характер.

Трима са в момента основните играчи в битката за Сирия след ликвидирането на практика на "Ислямска държава".

Сирийските демократични сили, заедно с международната коалиция, водена от САЩ, правителствените части на Башар Асад, поддържани от Иран и Русия, и Турция с ислямистките военни формирования, поддържани от нея.

Вместо спазване на уж договорените зони на деескалация, се забелязва нарушаване на споразумението и обстрели на територии. Така в района на град Ал Айс, в провинция Алепо, турски позиции са били обстреляни от силите на Башар Асад. Турците са отговорили на огъня. По-късно Сирийската арабска армия на Дамаск пропусна през своя територия кюрдски отряди, отиващи на помощ на своите в провинция Африн, където вървят интензивни боеве с турската армия.

В провинция Дейр-ес-Зор части на Башар Асад, подкрепяни от артилерия и танкове, щурмуваха позиции на Сирийските демократични сили и бяха спрени от въздушни удари от американската авиация.

На политическо ниво острите разногласия между трите основни сили продължават. Анкара и Вашингтон размениха остри реплики по повод намерението на Турция да навлезе към град Манбидж, където има американски военни съветници.

Предложението за преговори между Ердоган и Башар Асад, направено от Иран бе категорично отхвърлено от Анкара, която не иска да има никакъв диалог със сирийския президент. Всичко това предполага нов импулс за военни действия, в които може да се стигне и до директни сблъсъци между държавите, подкрепящи различни военни групировки в Сирия.

Ако това се случи, конфликтът в тази държава ще се разпали и изгледите за приключването му ще останат илюзия.

(По материали от чуждестранния печат)