В телефонен разговор Бан е изразил пред Асад "тревога от последните съобщения за продължаващи широкоразпространени нарушения на правата на човека и за прекомерна употреба на сила от сирийските сили за сигурност срещу цивилни в Сирия, включително в квартала "Ал Рамел" в Латакия, където живеят няколко хиляди палестински бежанци".

"Генералният секретар подчерта, че всички военни операции и масови арести трябва да спрат незабавно. Президентът Асад каза, че военните и полицейските операции са прекратени", се казва в изявлението на ООН, цитирано от Ройтерс и БТА.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай вероятно ще призове Съвета за сигурност да предложи Сирия да бъде разследвана от Международния наказателен съд за евентуални жестокости срещу демонстранти при продължаващите пети месец антиправителствени протести. Това заявиха дипломат от ООН и представител на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Пилай ще присъства на извънредното заседание на Съвета за правата на човека на ООН, което ще се проведе на 22 август. На него ще бъдат обсъдени смъртоносните действия на сирийските сили за сигурност срещу протестиращите.

Жертвите на насилието при потушаването на демонстрациите в Сирия се изчисляват на най-малко 2000 души.

Башар Асад заяви, че реформите в страната ще се осъществяват "в съответствие с волята на сирийския народ, а не в отговор на чужд натиск", предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС. Пред членове на неговата партия "Баас" Асад каза, че Сирия ще продължи да отстоява позициите си и "няма да се откаже от своето достойнство и суверенитет".
Според него антиправителствените протести целят "да отслабят ролята на Сирия в защитата на легитимните права и подкрепата за съпротивата", с което явно имаше предвид поддръжката на Дамаск за палестинското ислямистко движение Хамас и за ливанската шиитска организация Хизбула, посочи ДПА.