Това предупреди днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган и добави, че ще продължи да обсъжда със световните лидери случващото се в сирийския град Дума.

При нападението в събота вечерта срещу последния бастион на бунтовниците в източните предградия на столицата Дамаск загинаха 40 души, съобщиха опозиционни активисти.

Продължаваме да работим и преговаряме по този въпрос. Вчера разговарях с г-н Путин, контактите по този въпрос ще продължат днес и утре, каза още Ердоган.

Вчера президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия. По време на разговорите Ердоган е изразил безпокойство заради атаките в Дума и Източна Гута и е изтъкнал необходимостта от извършването на съвместни дейности, насочени към предотвратяване на загубите сред мирното население, както и за доставянето на хуманитарни помощи в региона.

Тръмп заплашва с незабавен военен удар в Сирия >>

"Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза вчера външният министър на Русия Сергей Лавров. Той определи като фалшиви и като провокация твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака.

Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие.

Министърът се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума.

КРЪСТОСАН ОГЪН:  Имало ли е химическа атака в Дума?