Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Сирийски активисти съобщиха в събота, че срещу град Дума в Източна Гута са използвани химически оръжия, в резултат на което са ранени и убити десетки цивилни граждани.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли иска Съветът за сигурност да гласува днес предложена от Вашингтон проекторезолюция, с която да започне ново разследване кой трябва да бъде обвиняван за използването на химически оръжия в Сирия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща снощи силни действия и да вземе решението скоро. Пожелалите анонимност американски представители не разкриват конкретни планове, но признават, че се разработват военни варианти. Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент отказаха коментар.

Според експерти по войната в Сирия Франция, евентуално Великобритания и може би американски съюзници от Близкия изток могат да станат партньори на САЩ при потенциална военна операция, целяща да обезкуражи по-нататъшно използване на химически оръжия в сирийската гражданска война.

През февруари френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще нанесе удар по Сирия, ако наруши договорите за забрана на химическите оръжия, припомня Ройтерс.

Лавров: Не открихме следи от химическа атака

Председателят на Съвета за сигурност на ООН Густаво Меса-Куадра заяви, че съветът ще продължи работата по проекта за резолюция за предполагаемото използване на химическо оръжие. По-рано ТАСС съобщи, че екстремистката групировка "Джаиш ал Ислам" в Дума са освободили тази вечер всички заложници, включително мирни граждани и военнопленници.

По информация на агенция САНА, двата автобуса са около 100 души от последната група заложници са достигнали контролен пункт на сирийската армия. Освен тях в неделя бяха освободени още 56 души.

В същото време продължава извозването на членовете на "Джаиш ал Ислам" с автобуси към Северна Сирия. Общо за последното денонощие са изведени над 3000 души. Общо се планира градът да бъде напуснат от до 8000 бойци и около 40 000 членове на семействата им.