Френският учен Жан-Мишел Кусто определи като критична ситуацията с държаните в плен косатки и белуги в Русия, като препоръча да се действа по-бързо за решаването на съдбата на животните, предава ТАСС.

Жан-Мишел Кусто, който е син на легендарния изследовател Жак-Ив Кусто, се съгласи да окаже помощ на руските власти по покана на губернатора на областта Приморие Олег Кожемяко. Французинът пристигна в Приморския край, за да помогне при рехабилитацията на морските животни, преди да бъдат пуснати на свобода. Кожемяко отбеляза, че руските учени нямат практически опит за връщането в естествената им среда на морски бозайници в такова голямо количество.

"Намираме се в ситуация, в която носим отговорност за тези животни. Трябва да направим всичко по силите ни, за да могат те да бъдат пуснати в местата, в които са били уловени. Ако не действаме достатъчно бързо, можем да им нанесем непоправими щети на здравето", предупреди Жан-Мишел Кусто, цитиран от БТА. Той припомни, че неговият екип е имал опит с подобен проблем. "Ситуацията е критична и ние ще направим всичко възможно, за да помогнем", добави френският изследовател.

В Приморския край се оказаха в плен 11 нелегално уловени и подготвени за продажба в Китай косатки и 90 белуги, припомня агенцията.