Земетресение, което по предварителни данни е било от 5,7, разтърси вчера крайбрежието на Еквадор, предаде Асошиейтед прес.

Трусът причини смъртта на младеж, загинал от токов удар при падане на електропровод, съобщиха властите, цитирани от БТА.

Американският геоложки институт съобщи, че трусът е бил на дълбочина около 80 километра, с епицентър на близо 20 километра североизточно от пристанищния град Гуаякил.

Геологическият институт на Еквадор обяви, че трусът е бил почувстван на територията на почти цялата страна, по-леко в планините.

Хорхе Вера, кмет на кантона Симон Боливар в крайбрежната провинция Гуаяс, каза, че 16-годишното момче е загинало. Той допълни, че кабел за високо напрежение е паднал докато момчето спортувало.

Трусът е регистриран в 17:30 ч. местно време (22:30 ч. по Гринуич).

Като призова населението да "запази спокойствие", президентът Гийермо Ласо написа в "Туитър", че властите са мобилизирани, за да оценят евентуални щети в региона.

Отначало помислих, че има вятър, но после изведнъж усетих, че всичко се движи, разказа за АФП Мария Еухения Росеро, пенсионирана учителка, която живее в северната част на Гуаякил. "Беше кратко, но силно", обобщава жената.

Кметството на града, в който живеят близо 3 милиона души, съобщи, че къща в центъра, която е била в процес на събаряне, се е срутила, а на някои сгради са нанесени незначителни щети.

Жителите на региона излязоха по улиците, за да се предпазят от възможни свлачища.

Еквадор се намира върху платото Наска и южноамериканската тектонична плоча, която редовно генерира трусове.