Земетресение със сила 6.5 по Рихтер беше регистрирано в Кипър тази нощ. Трусът е с дълбочина 2 километра навътре в Средиземно море и е усетен в Турция, Египет и Израел.

Към момента няма данни за жертви и нанесени материални щети. В сила е предупреждение за цунами.

Продължават вторичните трусове в Гърция след труса от 5.6 по Рихтер вчера.

Земетресението беше усетено в Република Северна Македония, както и в Югозападна България, най-силно в Петрич и Благоевград.

Предстои оглед на пострадалите сгради в град Лерин, който беше в епицентъра на земетресението.

Учениците там днес няма да учат, докато не се установи, че сградите са безопасни.

Силното земетресение тази нощ край Кипър е разлюляло и средиземноморското крайбрежие на Турция, предизвиквайки паника сред местните жители, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Трусът е бил регистриран от турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Земетресението е усетено в общо осем окръга на страната - Анталия, Адана, Мерсин и Хатай, които имат средиземноморски бряг, както и по-вътрешните Бурдур, Ъспарта, Коня и Караман.

Трусът е предизвикал паника сред населението, особено на местата, където е почувстван най-силно. Жители на град Анталия и на по-източните градове Манавгат, Алания и Газипаша са избягали панически навън, след като били събудени от земетресението. Те са разказали, че трусът е продължил дълго.

По първоначални данни няма щети, нанесени в Турция от труса.

АФАД също информира в първото си съобщение за земетресението, че към момента няма постъпили сигнали за причинени негативни последици.

Най-силният вторичен трус е бил с магнитуд 3,1 по Рихтер, посочва в. "Филелефтерос".