Трус от над 5 по скалата на Рихтер беше регистриран в северозападна Гърция. Трусът е бил на дълбочина 14 километра в района на град Флорина.

Трусът, регистриран снощи в 23:43 ч., по данни на гръцкия институт по геодинамика е бил с магнитуд от 5,3 по Рихтер, а според Евросредиземноморския сеизмологичен център - от 5,5. По първоначални данни силата му беше оценена на 5,8.

Над 20 до момента са вторичните трусове в Гърция, съобщиха  от българския Институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земетресението е усетен в Северна Македония, Албания и у нас.

Епицентърът е на 3 км от град Флорина, който е пострадал най-силно от земетресението, съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева. Сеизмолозите казват, че в този район много рядко има земетресения, но те винаги са много силни.

Има много материални щети. Почти няма сграда, която да не е пострадала, каза кметът на града. За щастие няма пострадали. Хората прекараха нощта в колите си. В къщите също има много щети.

Областният управител съобщава, че всички сили са в помощ на хората - пожарната, гражданска защита, полицията. Това, което притеснява жителите на района, са силните вторични земетресения. В момента раздават храна и вода на хората, които са навън в колите си и в парковете. Властите съветват да не се прибират в домовете си, докато не премине проверка на техническите екипи, които да проверят дали сградите са безопасни. Досега вторичните трусове са с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер.

Досега вторичните трусове са с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер.

Земетресението предизвика паника и в град Битоля, вторият по големина град в РСМакедония. Жителите на града излязоха на улиците.  Повечето са нощували в автомобилите си или навън от страх. На много места има напукани стени. Местните медии съобщават, че мобилната мрежа и интернета са прекъснати. В Битоля днес няма да се работи. Жителите на града не помнят толкова силно земетресение. Земетресението не е причинило сериозни материални щети в Република Северна Македония, съобщи агенция МИА, като се позова на Сеизмологичната обсерватория на Природо-математическия факултет в Скопие.

"До момента са регистрирани над 20 труса, като 13 от тях са били с магнитуд около и над 3", каза Петя Трифонова от БАН. По думите ѝ трусовете са усетени добре в Югозападна България. Жители на столицата също са ги усетили, но по високите етажи на сградите.

"Имаме информация, че в квартал "Зона Б5" трусът е усетен и даже хората са потърсили 112 за информация", каза Трифонова.

По думите й това е средносилно сеизмично събитие, което преразпределя енергия по останалите сеизмични структури. Няма пряка опасност за трусове в България.