Президентите на САЩ и Китай, Доналд Тръмп и Си Цзинпин, се обявиха за сътрудничество в борбата с новия коронавирус, предадоха световните агенции след телефонен разговор между двамата лидери.

Вашингтон и Пекин "работят заедно в тясно сътрудничество", написа в Туитър Тръмп. Американският президент обяви, че е имал "много добър разговор" с китайския си колега и изрази "голямо уважение" към Китай, който, по думите му, е научил много неща за новия коронавирус.

Доскоро Тръмп изрично наричаше коронавируса "китайския вирус" - определение, което разгневи Пекин - а вчера каза, че реалните числа за разпространението на вируса в Китай не са известни, отбелязва ДПА.

Държавният секретар Майк Помпейо пък нарича вируса "ухански" на името на града (Ухан), където бе идентифициран за пръв път.

Агенцията припомня, че по официални данни Съединените щати вече са на първо място в света по брой заразени с вируса. Вчера те изпревариха Китай и Италия, като случаите в САЩ надхвърлиха 83 000. Заразените в Китай са повече от 81 000, а в Италия - над 80 000.

Китайският президент от своя страна призова американския си колега страните им "да се обединят срещу епидемията". Китай е готов да продължи да споделя информацията, с която разполага, и своя опит със Съединените щати, подчерта Си Цзинпин пред китайската държавна телевизия.

Франс прес определя телефонния разговор като ясен сигнал за помирение между Пекин и Вашингтон след словесните им престрелки по темата за коронавируса през последните седмици. Тръмп редовно обвиняваше китайските власти, че твърде късно са съобщили колко сериозно е положението, а те на свой ред му отговаряха, че "бяга от отговорност".

На брифинг в Белия дом обаче (преди разговора си със Си) Тръмп каза, че първото място на САЩ по брой заразени в света се обяснява с добре работещата система за тестуване. Правим тестове на невероятно много хора, заяви президентът. Убеден съм, че е невъзможно да се каже кого тестуват в Китай и кого - не. Според мен това е доста сложно. Никой не знае какви са цифрите в Китай, допълни той.

Иначе Тръмп написа в Туитър и че "светът е във война със скрит враг". Но и добавя: "Ние ще победим".