САЩ трябва да споделят със света най-новите технологии, а не да ги крият. Това призова китайският президент Си Цзинпин, цитиран от ТАСС и БТА. По думите му иновациите са жизненоважен въпрос в съвременния свят и техните плодове трябва да бъдат достъпни в глобални мащаби.

"Не бива да се крият като съкровище в пещера. Напоследък между Китай и САЩ има разногласия, засягащи сътрудничеството в иновативната сфера. Най-главното е да постигнем взаимно разбирателство по пътя на диалога", посочи китайският президент.

Изказването идва след предупрежденията на редица икономисти, че продължителният спор между двете най-големи икономики в света повишава рисковете за световната икономика чрез прекъсване на веригите за доставки, ограничаване на инвестициите и влошаване на бизнес нагласите.

Изказвайки се на международен форум след среща с шефа на МВФ Кристалина Георгиева в Пекин, Си Цзинпин отбеляза, че Китай желае да постигне "първа фаза" на търговско споразумение със САЩ "на основата на взаимно уважение и равнопоставеност", но предупреди, че Пекин, че "не се страхува" да продължи битките в търговската война, ако това е необходимо.

Китайските и американските власти трябва да избягват грешни оценки и се нуждаят от укрепване на взаимното разбирателство при уреждане на въпроси от стратегическо значение, допълни още Си Цзинпин, който се срещна днес с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

"Китай не се стреми да стане най-доминиращата държава в света вместо САЩ, а само иска да заеме достойно място на международната арена. Не се каним да заемем нечие място, а се стремим само да си върнем дължимата ни достойна позиция", посочи лидерът, чието изказване бе излъчено по централната телевизия на Китай.

Той допълни, че Китай "никога няма да се върне в полуколониалното и полуфеодалното минало". Мечтата на страната му е за великото възраждане, но в никакъв случай не е хегемонистична мечта, резюмира президентът. Той подчера, че Китай ще води уверена политика за увеличаване на степента на отвореност въпреки нарастващите трудности и препятствия.

"За 40 години политика на реформи и отвореност ние придобихме увереност в собствените си сили. Това е път, по който ние непременно ще вървим напред. Колкото повече препятствия се изправят пред нас и прегради, издигани от когото и да било, толкова по-упорито ще ги преодоляваме, увеличавайки степента на отвореност на КНР към външния свят", каза още Си.

По същото време САЩ обвини Китай в опити да повлияе на изборите в Тайван чрез дезинформация.

"Будят безпокойство опитите на Китай да влияе на изборите в Тайван", заявиха от Американският институт в Тайван, който е де факто посолството на САЩ в Тайпе. Директорът на института Брент Крисчънсън каза на пресконференция, че САЩ са наясно с опитите на Китай да окаже влияние в изборния процес главно чрез кампании за дезинформация.

"Тези опити да се повлияе на демократичния процес в Тайван са повод за безпокойство", каза Крисчънсън. "Смятаме, че злонамерените актьори използват кампании за дезинформация, за да накарат хората да загубят вяра в демократичните институции", добави той.

Тайванските президентски и парламентарни избори ще се състоят на 11 януари 2020 г.

Крисчънсън каза, че съгласно американския Закон за отношенията с Тайван всеки опит за определяне на бъдещето на Тайван чрез средства, които не са мирни, представлява заплаха за мира и сигурността на Западнотихоокеанския регион. Тази година се навършват 40 години от приемането на закона.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву каза днес, че китайската операция за оказване на влияние е ново явление. "Ние, демократичните страни съмишленици, трябва да се справим заедно с това", каза Ву пред базирани в Тайпе кореспонденти на чужди медии.

Тайван има свое правителство от 1949 година. Китай смята острова за своя територия.