Американският телевизионен канал Си Ен Ен уволни своя сътрудник и анализатор Марк Ламонт Хил заради реч за Израел и Палестина, която университетският професор изнесъл в ООН, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на Си Ен Ен потвърди днес, че договорът на Хил е прекратен. Той не посочи причина, но според АП решението за уволнението му е взето заради възражение срещу негова реч в сряда от Лига срещу поругаването (АДЛ) и от други организации. В речта си Хил, който е професор в университета "Темпъл" във Филаделфия, призова за бойкот на Израел и за "свободна Палестина от реката до морето".

Според АДЛ фразата "от реката до морето" е завоалиран призив за унищожаване на Израел. Смята се, че тази фраза се свързва с ислямисткото движение Хамас.

Хил отвърна в Туитър, че въпросната фраза "не е призив за унищожаване" на каквото и да било или на когото и да било. Той посочи, че подкрепя свободата и самоопределението на Палестина, а не антисемитизма и е силно критичен към политиката и действията на Израел.

Хил говори пред ООН по случай Международния ден за солидарност с палестинския народ.