Швейцарците отхвърлят на днешния референдум с 61 на сто от гласовете забраната на изкуствените пестициди. Това показват първите прогнозни данни, публикувани от центъра gfs.bern след затваряне на бюрата за гласуване, предаде Франс прес.

Също толкова избиратели - 61 процента, са се обявили против друга популярна инициатива, предвиждаща държавни субсидии само за фермери, които не използват пестициди, не употребяват антибиотици превантивно или системно и отглеждат само толкова животни, колкото могат да изхранват с продукция от собствените си стопанства.

Според първоначалните данни повечето гласували (57 на сто) подкрепят закон, улесняващ полицията да предприема превантивни действия срещу "потенциални терористи", въпреки предупрежденията, отправени от ООН и "Амнести интернешънъл".

Полицията ще може по-ефикасно да следи такива хора на възраст над 12 г., да ограничава движението им и да ги вика на задължителни разговори. От 15-годишна възраст - с одобрението на съдебен орган, "потенциалните терористи" ще може да бъдат поставяни под домашен арест за срок до 9 месеца.

Все още не се очертава ясна тенденция в гласуването за не толкова оспорван закон, който цели до 2030 да намали наполовина емисиите от въглероден диоксид в сравнение с нивата им от 1990. Противниците му казват, че подобна разпоредба само ще увеличи разходите на бизнеса, а няма да помогне за опазването на околната среда, защото на Швейцария се падат само 0,1 процента от глобалните въглеводородни емисии.

Същевременно швейцарците одобряват с 61 на сто закон срещу КОВИД-19, който дава на правителството допълнителни правомощия за борба с епидемията и смекчаване на последиците от нея за обществото и икономиката.