Отношенията между Русия и Швейцария имат дълга история, отбеляза днес руският президент Владимир Путин по време на срещата си в Москва с президента на Швейцария Ули Маурер, предаде ТАСС.

Руският лидер приветства швейцарската делегация. "Помня нашата среща в Сочи през 2014 г. и много се радвам да ви видя в Москва. Между нашите две страни съществуват много тесни отношения", каза Путин в началото на срещата. Руският президент отбеляза също ръста на стокообмена между двете страни през миналата година с близо 20 процента, като го нарече "добър показател".

Маурер, на свой ред, отбеляза, че разглежда визитата си в Москва като възможност за развитие на двустранните отношения. По думите на швейцарския президент "съществува голям потенциал" за разширяване на връзките между двете държави както в икономическата, така и в други сфери.

"Швейцария дължи много на Русия още от времето на Виенския конгрес. През 1815 г. благодарение на Русия Швейцария се запазва като независима държава. Винаги когато идваме в Русия, се чувстваме длъжни да помним това, винаги изпитваме признателност", заяви Маурер.