Европейският съюз трябва незабавно да започне преговори със Северна Македония за присъединяване на републиката в състава на обединена Европа, заяви министърът на външните работи на Швеция Ан Линде след пристигането си за планово заседание в Брюксел, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"С нетърпение очаквам дискусиите за Западните Балкани днес. От страна на ЕС имаме широки ангажименти към Западните Балкани. Но ние трябва да изпълняваме нашите обещания. Ние трябва да започнем незабавно преговори със Северна Македония, защото ние така решихме, това е важно за запазване на доверието към ЕС. Аз също мисля, че процесът на реформи в Западните Балкани трябва да продължи", каза шведската представителка.

Преди три дни еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей коментира, че Брюксел би могъл да продължи преговорите с Албания за членство в ЕС, докато преговорите със Северна Македония изостават. Пътят на Северна Македония и Албания към членство в ЕС винаги досега се свързваше, а двете страни паралелно се подготвяха за начало на преговори. С оглед на това, че кандидатурата на Северна Македония в момента е блокирана от България, Вархей заяви, че тази ситуация би могло да се промени, коментира Евронюз.

"Ако отново последват трудности със Северна Македония, което би означавало, че не сме успели да убедим България и Северна Македония да намерят взаимно приемливо решение, тогава се поставя въпросът не може ли да напредваме само с Албания. Ще трябва да разглеждаме това като опция", подчерта Вархей.

На срещата днес министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъдят още подкрепата за страните от Западните Балкани в борбата с пандемията от коронавирус, противодействие на разширяването на руското влияние в региона, както и перспективите за регулирането на политическата криза в Босна и Херцеговина.