Външният министър на Швеция Ан Линде днес реагира на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу шведския подход в борбата срещу разпространението на заразата от коронавирус, като каза, че той греши, твърдейки, че властите се опитват да постигнат "стаден имунитет", предаде Ройтерс.

Швеция се разглежда като държава, която упражнява по-сдържан подход в опитите си да спре разпространението на болестта, посочва Ройтерс. Например, началните и средните училища в страната останаха отворени, границите също, а хората не са принуждавани да си стоят у дома.

В изказване по телевизия TV 4 Ан Линде каза, че казаното от Тръмп е "фактически погрешно". "Въобще нямаме стратегия, целяща групов имунитет", посочи тя.

Т.нар. стаден или групов имунитет предполага изолиране на уязвими групи, но позволява големи групи от населението да се разболеят и да развият имунитет към болестта, ограничавайки нуждата от драстичната карантина, наложена на места в Европа и останалата част на света, която засегна тежко икономическата активност, посочва Ройтерс.

Животът в Стоклохм си тече като отпреди пандемията

Снимка: АР/БТА

Линде напомни, че Швеция е въвела редица строги мерки - затваряне на домовете за стари хора за посещения и провеждане на дистанционно обучение за по-големите ученици.

Стакхолм - властите препоръчват социална изолация, но е видно, че не никой не го приема на сериозно

Снимка: АР/БТА

"От друга страна обаче, при нас няма пълна карантина. Затова някои държави смятат, че не правим нищо, но ние правим това, което е правилно за Швеция", подчерта тя.

На пресконференция вчера Тръмп каза, че, ако САЩ не бяха предприели строги мерки за социално дистанциране, в страната е щяло да има повече смъртни случаи. "Говорят за Швеция, но Швеция страда много", каза президентът пред журналисти.

Тръмп подчерта, че повечето държави са възприели същия подход като САЩ.

"Ако не бяхме направили нещата така, щяхме да загубим още стотици хиляди хора", заяви Тръмп.

Шведската външна министърка отхвърли и идеята, че Швеция е възприела коренно различен подход в сравнение с други държави.

"Ние вършим горе-долу същото, което вършат повечето държави, но го правим по различен начин. Няма карантина и разчитаме много на това, хората сами да поемат отговорност", добави Линде.

В Швеция, с население от около 10 милиона, към днешна дата има 7693 потвърдени случаи на новия коронавирус и 591 починали. В САЩ, с население от около 330 милиона, има над 400 000 случаи и 12 857 починали.

На този фон натискът над шведцкото правителството за промяна на курса се засилва.

Какво да очакват шведите?

Вече се обсъжда нов кризисен закон, който ще даде на правителството разширени правомощия в борбата срещу пандемията. Кабинетът ще може да предлага мерки, но опозицията все пак ще може да внася промени, отбелязва Дойче Веле.

Дотук Швеция избягваше забраните и предпочиташе да води битката с препоръки към гражданите. Но ето, че това може да се промени. Министърката на здравеопазването Лена Халенгрен настоява законът да бъде приет най-късно този петък. Той ще включва ограничения в обществения транспорт и в търговията. Предвижда се да бъдат затворени търговските центрове, ресторантите и други обществени места, на които сега е позволено да се събират до 50 души.

Ако законът бъде приет, се очаква той да остане в сила през следващите три месеца. Смята се, че толкова време ще е необходимо на страната да се справи с най-лошото.