Швеция, която се открои сред европейските страни с умерения си подход в борбата срещу пандемията от коронавируса, отчита за първите шест месеца на 2020 г. най-високата смъртност за този период от 150 години, съобщи днес статистическият институт, цитиран от Ройтерс.

От началото на пандемията до края на юни от Ковид-19 в Швеция са починали около 4500 души (а сега броят им е вече 5800) - значително по-голям процент от населението, отколкото в останалите северни държави, макар да е по-малък в сравнение с други страни като Великобритания и Испания.

От януари до края на юни в Швеция са починали общо 51 405 души - повече, отколкото през същия период на всяка година от 1869 г. насам, когато починалите са били 55 431, отчасти в резултат на глад. Тогава населението на страната е наброявало 4,1 милиона души, а днес жителите са 10,3 милиона.

Ковид-19 е увеличил смъртността с около 10 процента в сравнение със средната стойност за периода в последните пет години, отбелязва статистическият институт. През април броят на починалите е бил с близо 40 процента по-голям от средното поради ръста при свързаните с коронавируса смъртни случаи.

Швеция възприе различен подход от повечето европейски страни по отношение на пандемията, като разчиташе повече на доброволни мерки, фокусирани върху социалната дистанция, и избегна строга карантина.

Повечето училища останаха отворени, а голяма част от бизнеса продължи да функционира в някаква степен, така че икономиката вървеше по-добре, отколкото в много други страни.

Смъртността обаче е по-висока, отколкото в съседните страни, избрали по-строги карантинни мерки. В Норвегия, чието население е наполовина по-малко, са регистрирани само около 260 смъртни случая, свързани с Ковид.

Икономиката на Финландия през второто тримесечие е в по-добро състояние от шведската въпреки въведените по-строги мерки. Брутният вътрешен продукт на Финландия през периода се е свил с около 5 процента в сравнение с първото тримесечия, а този на Швеция - с 8,6 процента.