Премиерът на Швеция Стефан Льовен загуби днес парламентарен вот на доверие и ще трябва да подаде оставка.

При драматично гласуване 204 депутати гласуваха срещу Льовен, докато 142-ма го подкрепиха.

Парламентарните избори на 9 септември не излъчиха ясен победител, като левоцентристите на Льовен спечелиха 144 депутатски места - с едно повече от десноцентристкия Алианс. По закон вотът на недоверие трябва да се състои в срок от две седмици след първото заседание на новия законодателен орган, което се проведе вчера.

Антиимигрантската партия "Шведски демократи", която има 62 депутати, също гласува за отстраняване на премиера, но не е известно дали ще подкрепи евентуално правителство на Алианса.

Председателят на парламента ще предложи нов премиер, което обаче може да отнеме седмици, отбеляза BBC. Изгубилият вота на доверие Льовен ще оглавява временен кабинет до създаването на ново правителство и докато бъде избран негов наследник.

Анализатори смятат, че председателят на Риксдага (парламента) ще възложи на Улф Кристершон, лидер на Умерената коалиционна партия, най-голямата формация в десноцентристкия Алианс, да състави ново правителство. Алиансът обаче няма мнозинство и ще има нужда от подкрепата или на "Шведските демократи" (ШВ), или на някоя от левоцентристките формации.

Лидерът на националистите от ШД Джими Окесон повтори днес, че партията му ще сваля всяко правителство, което не й дава думата по имиграцията, здравеопазването, пенсиите и борбата с престъпността. "Ако Улф Кристершон иска да е премиер, това може да стане само с моя помощ", каза по телевизията Окесон.

Алиансът, който освен Умерената партия включва още либерали, центристи и християндемократи, е заявил, че няма да преговаря с ШД, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията посочва, че председателят на Риксдага има право на четири опита за съставяне на ново правителство на Швеция. Ако ситуацията се запази патова, в страната трябва да се състоят нови избори в срок до три месеца.

Един нов вот обаче няма да промени съществено разпределението на силите, така че може да бъдат постигнати някои компромиси.