Шведският премиер Стефан Льовен предизвика полемика с посещение на мол за купуване на коледен подарък за жена си, в нарушение на собствения си призив към сънародниците си да не посещават големите търговски центрове, за да избегнат разпространението на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Днес Льовен бе принуден да дава обяснения за пазаруването в мола. Той каза, че напълно разбира хората, които смятат, че е направил нещо странно. Но допълни, че е посетил мола, след като се е уверил, че ще може да спази правилата за социална дистанция. Той каза, че е ограничил значително посещенията в ресторанти и магазини като цяло. Льовен разказа, че никога не е пазарувал онлайн, но може би е трябвало да обмисли този вариант за коледния подарък на съпругата си.

Льовен беше поредният шведски официален представител, игнорирал съветите, които той като премиер и здравните власти отправиха към населението. В сряда Дан Елиашон, ръководителят на правителствената Агенция за гражданска защита, обществена безопасност и управление на извънредните ситуации, подаде оставка заради разкрития, че е ходил на ваканция на Канарските острови по Коледа. Стана ясно, че той е правил това още няколко пъти миналата година и по-специално през декември. Именно неговото ведомство изпрати есемеси до милиони шведи, призоваващи ги да не пътуват.

Швеция не е в локдаун заради пандемията и не е затваряла магазините и други предприятия, а властите разчитат на гражданската съвест на хората, за да контролират разпространението на заразата. Правителството и здравните власти неколкократно призоваха хората да намалят посещенията на ресторанти и магазини.

Днес парламентът на Швеция пък прие временен закон за борба с КОВИД-19, който му позволява, ако прецени за необходимо, да приема мерки, включително затваряне на търговски центрове и магазини, както и спиране на обществения транспорт и на обществените дейности с цел намаляване на разпространението на заразата. Законът, който влиза в сила от утре, ще се прилага до септември и нарушителите ще бъдат глобявани. От утре влиза в сила и ограничение за не повече от осем души на частни и обществени събирания.