Шведска студентка активистка проведе безпрецедентна протестна акция на самолет, спирайки депортацията на афганистански бежанец, който иска убежище в родината й, съобщиха "Гардиън" и BBC. През цялото време тя предаваше на живо през телефон във Фейсбук профила си.

Елин Ерсон, която учи в университета в Гьотеборг, си купила билет за самолет до Турция, след като с други правозащитници разбрали, че бежанецът трябва да бъде транспортиран с него. Тя отказа да заеме мястото си, докато той не бъде свален от борда.

Многократно подканяна от стюардесите да го направи и притискана от недоволни пътници, Ерсон заяви:

"Правя това, което мога, за да спася този човек. Не искам животът му да бъде отнет, само защото вие не искате да си изпуснете самолета. Всичко, което правя, е да спра изселването на този човек в Ада. Не е правилно да изпращаме хора в Ада. Искам да променя правилата в моята страна. Всичко това е напълно законно и не съм извършила престъпление".

Студентката е активистка за правата на мигрантите

Снимка: Facebook

Когато ядосан пасажер се опита да вземе телефона й, тя попита:

"Кое е по-важно - животът или времето?".

Въпреки създалото се напрежение, летищните власти отказаха да използват сила срещу Ерсон. А когато афганистанецът все пак беше свален от самолета, последваха аплодисменти на пътници.

Акцията на младата шведка предизвика множество положителни реакции в социалните мрежи, но имаше и такива, които я обвиниха, че си прави реклама. Независимо от мненията обаче, видеото й е гледано повече от 2,5 млн. пъти.

По-рано този месец и друг мъж от Афганистан беше свален от борда на самолет, тъй като протестирал шумно.

В момента шведските власти целят депортирането на бежанци, тъй като през септември в страната предстоят избори, а десните антиимигрантски партии все повече засилват позициите си.