Последиците от Брекзит - както за Обединеното кралство, така и за Европейския съюз - ще бъдат значителни. От двете страни - Европейския съюз и Великобритания, обявиха в един ден какви ще са условията за безвизово и визово пътуване.

Как ще пътуват британците в ЕС

Парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обаче одобри нови правила за предоставянето на граждани на Обединеното кралство на безвизови пътувания до ЕС, което ще улесни движението от и до Обединеното кралство, съобщи пресслужбата на Европейската народна партия.

Благодарение на тези нови правила гражданите на Обединеното кралство няма да имат нужда от виза, когато пътуват до Шенгенското пространство за краткосрочно пребиваване до 90 дни във всеки 180-дневен период. При сключване на споразумение преди 29 март, тези правила ще започнат да се прилагат в края на преходния период. Ако Обединеното кралство обаче напусне ЕС без споразумение, тези правила ще влязат в действие от 30 март.

Въпросните правила ще се прилагат и за гражданите на ЕС от 27-те държави членки, които пътуват до Обединеното кралство за краткосрочни престои за туристически и бизнес цели.

Евродепутатът Пал Чаки, говорител на Групата на ЕНП за доклада, каза:

"Знаем, че последиците от Брекзит няма да бъдат от най-лесните както за гражданите на Обединеното кралство, така и за гражданите на ЕС, които имат отношения с Великобритания. Ето защо приехме тези нови правила. Те ще улеснят живота на тези, които пътуват до Обединеното кралство, както и на гражданите на Обединеното кралство, които пътуват до държавите членки на ЕС. Европейският съюз се подготвя за всяка възможност - Обединеното кралство напуска ЕС със или без споразумение - и прави така, че това да има възможно най-малко въздействие върху гражданите на ЕС и Великобритания."

Как ще пътуват гражданите на ЕС във Великобритания

Британското правителство ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи британското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

За определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им, включително гражданите на Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, за работа или образование, се казва в декларация на вътрешното министерство. Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подадат заявление за "Временно разрешение за престой на европейци".

За престой, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата нова имиграционна система, основана на квалификация и умения, която ще влезе в сила през 2021 г., се посочва в декларацията.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид каза пред в. "Файненшъл таймс", че Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над три месеца, ако има Брекзит без споразумение. В такъв случай Обединеното кралство ще има пълен контрол над границите си "за първи път от десетилетия", добави той.

На снимката: Бутафорна надгробна плоча, поставена от поддръжници на Брекзит пред парламента в Лондон, на която пише: Демокрацията умря, 29 януари 2019 г. В същия момент в парламента се разглежда ново предложение на премиера Тереза Мей