През последното денонощие броят на починалите от коронавируса в щата Ню Йорк се е увеличил с 237 души и общият брой на жертвите сега е 965 души, съобщи губернаторът на щата Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс и БТА. Градът е сочен за център на заразата в САЩ. 

През последните 24 часа са потвърдени и нови 7195 случая на заразяване, с което заразените стават общо 59 513. 

Въпреки това в Ню Йорк няма да бъде наложена карантина

Американският президент Доналд Тръмп обяви в събота, че се отказва окончателно от идеята и за Ню Джърси и Кънектикът, след като говори по-рано днес за тази възможност за борба с коронавируса. 

Президентът заяви, че е поискал Центъра за контрол на заболяванията да разпространи "твърдо" известие, което да ограничава придвижването на влизане или излизане от тези щати, без да затваря техните граници.

Чешкият премиер Андрей Бабиш посъветва президента на САЩ Доналд Тръмп да направи задължително носенето на защитни маски за възпиране на разпространението на новия коронавирус.  

"Г-н президент, опитайте да атакувате вируса по чешкия начин. Носенето на обикновена платнена маска намалява разпространението на вируса с 80 процента! Чешката република направи задължително за своите граждани носенето на маска на обществени места", написа в Туитър Бабиш.

В Чехия има 2663 потвърдени случая на заразяване с коронавируса и 13 починали, припомня БТА.

В началото на месеца правителството на Бабиш беше разкритикувано за недостига на маски, което мотивира десетки хиляди жени да пуснат шевните си машини и да изработят собствени маски в страната с население 10,7 милиона души. Премиерът поднесе извинения за този пропуск и обеща да го коригира. Той изпрати правителствени самолети в Китай да донесат маски, тестове и друга медицинска екипировка.

Чехия е затворила границите си, училищата си и повечето си търговски обекти в опит да забави разпространението на вируса.