Американка е заподозряна, че е искала, но безуспешно, да продаде на руското разузнаване компютъра на председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси, откраднат по време на щурма на Капитолия на 6 януари, предаде Франс прес.

Според обвинителния акт, цитиран от АФП, 22-годишната Райли Джун Уилямс от щата Пенсилвания е била част от размирниците, проникнали в сградата на Конгреса. Кадрите, разпространени от британската телевизия Ай Ти Ви, показват млада жена, чиято самоличност е била потвърдена от майка й, да се присъединява към тълпата, за да се качи в сградата на Капитолия. Бившият партньор на младата жена потвърдил пред американските власти, че е видял други видеозаписи, на които Райли Уилямс грабва компютър (или хард диск) от бюрото на Нанси Пелоси. Според него тя възнамерявала да предаде устройството на свой познат в Русия с цел той да го продаде на руското разузнаване. Замисълът в крайна сметка се провалил поради неуточнени причини и Райли Уилямс все още държи компютъра или го е унищожила. Срещу младата жена е издадена заповед за арест, а според майка й тя е напуснала семейното жилище, съобщи Ай Ти Ви.

ФБР е задържало двама мъже от Тексас за предполагаеми престъпления, свързани с щурма на Капитолия, предаде Асошиейтед прес. Гай Рефит бил арестуван в петък в дома си в град Уайли, на около 56 километра североизточно от Далас, според съдебни регистри. Говорителка на ФБР заяви, че 37-годишният Матю Карл Мацоко също е бил задържан, без да окаже съпротива, в Сан Антонио в неделя. На Рефит са повдигнати обвинения във възпрепятстване на правосъдието и незаконно влизане, а на Мацоко - в незаконно влизане и непристойно поведение на територията на Капитолия, каза тя.

Федералните власти арестуваха пенсиониран пожарникар и студент по мода, и двамата от щата Ню Йорк, както и мъж от Айова, във връзка с щурма на Капитолия, съобщи Ройтерс. Двайсетгодишният студент Николас Монкада бил задържан в дома си в Стейтън Айлънд вчера рано сутринта, каза ФБР. Университетът му уведомил агенцията за негов пост със снимка, на която той е в сградата на Конгреса. На Томас Суини от Фрийпорт, също в щата Ню Йорк, вчера са бил повдигнати обвинения, но той все още не е задържан, съобщи говорителка на ФБР. Петдесет и три годишният Суини се пенсионирал от противопожарната служба през октомври.

Хиляди хора щурмуваха Капитолия на 6 януари, за да се опитат да попречат на Конгреса да утвърди избирането на Джо Байдън за президент на САЩ, припомня Ройтерс.