В Украйна руските военнослужещи се сблъскват с обединените сили на Запада, които водят хибридна война срещу Русия. Знаем със сигурност, че никой в НАТО не се съмнява, че целите на специалната операция на руското ръководство в Украйна ще бъдат постигнати, заяви на международна конференция по сигурността в Москва руският министър на обраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

"Специалната операция" е развенчала мита за супероръжията, които Западът доставя на Украйна, което уж може да промени из основи ситуацията на фронта, смята министърът. "Първоначално говорехме за доставки на противотанкови системи Javelin, някакви уникални дронове. Напоследък ракетните комплекси за залпов огън HIMARS и гаубиците с голям обсег на действие бяха обявени за супероръжия, но дори и тези оръжия да се използват в битките, те не оказват съществено влияние върху ситуацията", каза Шойгу. Западните страни са отговорни за жертвите сред мирното население, заради доставките на оръжие на Украйна, твърди министърът.

Внимателно изучаваме трофейни образци на западни оръжия, като вземаме предвид техните характеристики, за да подобрим начините на водене на бой и да повишим ефективността на руските оръжия, допълни още той.

Разпространяват се спекулации за предполагаема подготовка за използване на руски тактически ядрени оръжия в специална операция в Украйна или за готовност за използване на химически оръжия - всички тези твърдения са лъжа.

От военна гледна точка не е необходимо да се използват ядрени оръжия в Украйна, за да се постигнат поставените цели, каза министърът.

Той припомни, че основната цел на руските ядрени оръжия е да възпират ядрена атака и че използването им е ограничено до извънредни обстоятелства, които са определени в руските насоки, отворени за обществено обсъждане.

Твърденията за възможно използване на химическо оръжие в Украйна също са абсурдни. Позволете ми да ви напомня, че за разлика от САЩ, тези оръжия бяха напълно унищожени в нашата страна още през 2017 г. в рамките на изпълнението на международните задължения. В същото време провокациите с използване на отровни вещества се превърнаха във визитната картичка на спонсорирани от Запада т.нар. обществени организации като "Белите каски" в Сирия."

Твърдението, че причината Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО е руска специална операция, е невярно. "Практическото сближаване на тези страни с Алианса продължава от години. Всъщност регионалната асоциация NORDEFCO (Комитет за северноевропейско отбранително сътрудничество) е северният клон на НАТО и служи като параван за участие на тези страни в съвместни дейности по военно обучение."

Шойгу заяви, че укрепването на военната групировка на НАТО на "източния фланг" завършва разграждането на механизмите за доверие и контрол на въоръженията, създадени в Европа по време на Студената война.

"Допреди няколко години експертите предлагаха да се използва европейският опит за изграждане на мерки за укрепване на доверието, по-специално - в Азиатско-тихоокеанския регион... Сега от целия багаж на евродиалога само идеята за блокова конфронтация се изнася в Азия, което не е донесло нищо положително за сигурността в Европа."

"Днес вече никой не си спомня за унищожаването от страна на САЩ на Договора за противоракетна отбрана, Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег и Договора за открито небе. Въпреки че преди това те бяха от решаващо значение за разоръжаването и създаването на атмосфера на доверие."

В Африка западните страни се опитват да върнат реда, характерен за колониалния период, неоколониализмът се налага чрез военен натиск върху суверенни правителства, подкрепа за сепаратистки и терористични движения.

"Европейски войски са разположени в Западна Африка под претекст за борба с тероризма. В продължение на десетилетия тези мисии на ЕС се бореха с терористи и обучаваха националните сили за сигурност, докато не признаха пълния провал на собствените си усилия", каза Шойгу, цитиран от РИА Новости.