Лидерката на шотландските сепаратисти Никола Стърджън заяви, че британският премиер Борис Джонсън е опасен, а споразумението му за Брекзит е пагубно. Това стана при представянето на програмата на партията си за изборите на 12 декември и призова Джонсън да бъде свален от власт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На референдума за Брекзит от 2016 г. 62 процента от шотландците гласуваха за оставане в ЕС.

Шефката на Шотландската национална партия (ШНП) призова избирателите да подкрепят нейната партия, която иска нов референдум за Брекзит.

"Глас за ШНП е глас за избягване на Брекзита, глас за поставяне на бъдещето на Шотландия в ръцете на Шотландия и глас за лишаване на Консервативната партия на Борис Джонсън от мнозинство", заяви Стърджън на митинг в Глазгоу.

На парламентарните избори от 2017 г. ШНП взе 35 места от 59-те отредени за Шотландия. Партията е трета по големина в Камарата на общините след управляващите консерватори и лявата Лейбъристка партия.

На сегашните избори ШНП се надява да състави парламентарно мнозинство с лейбъристите.

ШНП иска да организира нов референдум за независимост на Шотландия догодина. На предишния през 2014 г. 55 процента от шотландците гласуваха за оставане в състава на Великобритания.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обаче заяви, че ако дойде на власт, няма да организира втори референдум по този въпрос поне две години.