Шотландската национална партия (ШНП) откри официално днес кампанията си за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 12 декември, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Агенцията отбелязва, че ШНП се надява изборите да доведат Шотландия една крачка по-близо до независимостта. Първият министър на Шотландия и лидер на ШНП Никола Стърджън заяви, че гласуването за нейната партия на тези избори ще бъде вот за определяне на бъдещето на Шотландия от самите шотландци.

Сега партията държи 35 от общо 59-те места от Шотландия в Камарата на общините и се надява, че недоволството от Брекзит ще увеличи нейното представителство в долната камара на британския парламент.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС през 2016 г. Шотландия подкрепи категорично оставането в съюза. Това изглежда увеличи подкрепата за независимостта, която две години по-рано шотландците отхвърлиха на референдум, отбелязва Асошиейтед прес.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън (вдясно) и депутатът Иън Блекфорд (вляво) по време на старта на кампанията за общи избори на партията, в Единбург, Шотландия, 8 ноември 2019 г. Партията е против Брекзит

Снимка: AP/БТА

Днес лидерът на ШНП Никола Стърджън заяви, че "вотът на Шотландия за оставане в ЕС е бил пренебрегнат". По думите й гласът за нейната партия "е глас за избягване на Брекзит".

ШНП обяви, че ще се опита да организира догодина нов референдум за независимост на Шотландия.