Сред тези компании са Бритиш еъруейз (British Airways), Ка Ел Ем (KLM ), Еър лингъс (Aer Lingus) и Изиджет (Easyjet) , предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.
Шотландските летища ще останат затворени до 12 часа по Гринуич (15 ч. бълг. време), уточнява ДПА.

Британският регулатор на въздушния трафик (NATS) посочи рано сутринта, че облакът ще прекоси Шотландия между 6 и 12 часа по Гринуич (9-15 часа българско време). Тази нощ облакът от вулкана Гримсвьотн засегна летищата в Глазгоу и Единбург, очаква се да достигне и летищата в Абърдийн и Айнвърнес.
Извън Шотландия всички британски летища функционират нормално, се казва в съобщението.

Ирландската нискотарифна компания Райънеър (Ryanair) заяви, че ще протестира заради "ненужните" ограничения, предаде Ройтерс. 36 нейни полета между Шотландия и различни градове в Европа бяха анулирани днес заради вулканичния облак. Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) съобщи, че ако вулканът продължи да бълва дим и пепел със същата сила, облакът може да достигне западните райони на Франция и северната част на Испания в четвъртък.

Според разпоредбите във Великобритания всяка авиокомпания сама решава дали да лети при тези условия или не, но ако се вземе решение полетите да продължат, то трябва да лъде одобрено от въздухоплавателната администрация (CAA). Според транспортния министър на Великобритания Филих Хамънд сега страната е по-добре подготвена от 2010 година, когато изригването на друг вулкан в Исландия предизвика транспортен хаос в цяла Европа, но е трудно да прогнозира как ще се развият събитията.

Вулканичният облак от Гримсвьотн най-вероятно ще достигне Скандинавския полуостров довечера, но не се очаква да наруши въздушния трафик в региона, съобщи финландският летищен оператор Финавиа (Finavia), цитиран от АФП.
В Исландия основното летище Кефлавик край Рейкявик тази сутрин функционираше нормално, с изключение на полетите до Лондон и Манчестър/Глазгоу.

Норвежкият летищен оператор Авинор (Avinor) обяви, че ще има известни ограничения на въздушния трафик по западното и югозападното крайбрежие, където по-специално е възможно да бъдат затруднени доставките с хеликоптери за петролните платформи в Северно море.

Очаква се тази вечер облакът да достигне Германия, а Франция и Испания в четвъртък.

Активността на вулкана е отслабнала още повече през нощта и стълбът от дим и пепел вече е слязъл до височина от 3 до 5 км, съобщи исландската метеорологична служба. Твърде вероятно е това да се дължи и на силния вятър, от който димният стълб поляга. Затова не се очаква мащабно затваряне на европейското въздушно пространство.

По-късно днес еврокомисарят по транспорта Сийм Калас заяви на брифинг в Брюксел, че ЕК не очаква изригването на вулкана в Исландия да доведе до ситуация в гражданската авиация, сходна на събитията от миналата година. Той съобщи, че има информация за 500 отменени полета в Шотландия. Комисарят отбеляза, че последното решение за затваряне на въздушното пространство остава в ръцете на националните авиационни власти.
Европа е по-подготвена от миналата година, очакваме седмица с много предизвикателства за пътниците и авиокомпаниите, добави Калас. По неговите думи основното в момента е да се намери начин за подобряване на информацията за пътниците и те да знаят по-добре какви възможности за пътуване съществуват.

Щетите, нанесени след изригването на друг вулкан в Исландия миналата година, надхвърлиха тези след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

Последна актуализацияв 13,50 ч.