Стотици граждани в районите по крайбрежието на Мраморно море - Силиври, Бююкчекмедже, Авджълар прекараха нощта навън, в парковете и градините поради страх от ново земетресение, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Според обсерваторията Кандилли, вторичните трусомче са продължили през цялата нощ. След вчерашния трус от 5,8 по Рихтер са били регистрирани още 37 труса.

Турският учен Ахмет Ерджан посочи, че вторичните трусове ще продължат още двайсетина дни.

От правителствената служба за бедствия и спешна помощ предупредиха гражданите да не влизат в сгради, които са с пукнатини и повреди.

Двама души починаха и 43 бяха леко ранени при вчерашното земетресение.

Има ли опасност за голям трус в мегаполиса

Руски учен, директор на Лабораторията за сеизмични рискове към Академията на науките д-р Алексей Завялов смята, че земетресението от 5,8 в Истанбул не трябва да се коментира като предвестник на по-силно такова и смята, че Истанбул е имал шанса "да се отърве леко".

"Тъй като земетресението в Истанбул вчера не е достигнало критичния магнитуд от 7-ма степен и това, че епицентърът се намира далеч от града, не може да се приеме за голямо земетресение. През 1996 г. столицата на Узбекистан Ташкент се розлюля от земен трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, но предизвика големи разрушения. Не споделям мненията на някои учени, че земетреснията, които станаха в Истанбул през седмицата, са предвестници на по-голямо очаквано земетресение", каза той, цитиран в турски медии.

Според учения, Истанбул е в силно земетръсен район заради Североанадолския разлом, който създава риск за мегаполиса.

"Ние в Русия следим сеизмичните движения след всяко силно земетресение, ползваме най-модерни методи за това да разберем какво следва. Но за тази цел трябва да се знаят и да се анализират данните от всички вторични трусове, т.е. необходимо е да се анализират внимателно всички движения от по-малките сеизмични шокове, каквито са вторичните трусове", посочи той.

По думите на учения дори най-модерните сеизмични системи могат само 12 секунди предварително да сигнализират за евентуалните земетресения.

"Поради тази причина много висока е степента на недостоверност в прогнозите, че на всеки 50 години в Истанбул предстои голямо земетресение", каза руският учен.

Каква беше реакцията на местните власти

Кметът на Истанбулската голяма община Екрем Имамоглу каза на пресконференция, че се осигуряват храна и необходимите консумативи за гражданите, които са навън. Екипи на гражданска защита също са осигурени, разпратени са и извън града.

Имамоглу заяви, че действията след труса са сериозно свидетелство дали мегаполисът е подготвен да посрещне по-голямо земетресение, за каквото учените бият тревога в последно време.

На журналистически въпрос има ли опасност от нови трусове в Истанбул, Имамоглу каза, че "не може да се каже, че има, но не може да се отрече, че съществува такава опасност, както преди два дни, така и сега. Важното е сградите да са здрави".

Според Имамоглу, не достигат т.нар. открити места за събиране на хората, които да са съоръжени с походни кухни, вещи от първа необходимост. В мегаполиса са оборудвани около 800 такива съоръжения, но те би трябвало да бъдат най-малко две хиляди, посочи той.

Кметът на населения компактно с български изселници квартал Авджълар, който най-много бе пострадал при земетресението от 1999 г, каза, че превантивните мерки не са достатъчни.

Рискови сгради, липса на съзнателност и отговорност сред гражданите, липса на координация между институциите и гражданите са основните недостатъци, които спешно трябва да се преодолеят, каза кметът.