Шофьорът, който вряза колата си във входа на сградата, където се помещават офисите на канцлерката Ангела Меркел, е бил известен на властите заради подобен инцидент през 2014 г., съобщи говорител на вътрешното министерство, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Колата марка "Фолксваген" удари вратата на канцеларията на Меркел тази сутрин около 9 ч. по Гринуич. От едната й страна с боя бе написано "Проклети убийци на деца и старци", а от другата - "Спрете политиките на глобализация".

През февруари 2014 г. същата кола с послание за опасностите от климатичните промени и надпис "Никол, обичам те" се е блъснала във вратата на канцлерството.

По-късно днес Меркел ще има видеоконферентна среща с ръководителите на германските провинции, на която ще бъдат обсъдени бъдещите стъпки за борба с коронавирусната пандемия, включително евентуално удължаване на националната карантина.

На металната врата на канцлерството са нанесени минимални щети. 54-годишният шофьор е задържан за разпит. Полицията проверява дали той е душевно болен, или мотивът за постъпката му е бил политически.

Шофьорът е искал да предаде някакво писмо на Меркел, съобщи в. "Билд", цитиран от ТАСС. Съдържанието на писмото не се съобщава. По информация на вестника мъжът казал на разпита, че "искал да бъде чут".

Засилена е охраната на канцлерството, както и на жилището на Меркел в Берлин.