Японският премиер Шиндзо Абе бе преизбран в четвъртък с голямо мнозинство за лидер на своята партия. Така той ще може да остане начело на страната до 2021 г. и да счупи рекорда за най-продължително управление, предаде Франс прес.

Абе получи 553 гласа от подадените общо 807; 329 от тях му осигуриха 405-те депутати и сенатори - негови съпартийци от Либералнодемократическата партия. Съперникът му Шигеру Ишиба бе подкрепен предимно от активисти и симпатизанти на тази политическа сила, уточнява агенцията.

Председателят на ЛДП се избира съвместно от депутатите на партията в парламента - 405 души с 405 гласа, и от над един милион активисти и симпатизанти, чиито гласове се групират и тежестта им се приравнява също на 405. Победител става онзи, който събере мнозинство от тези 810 гласа.

Преди изборите Абе обеща, че ако остане начело на партията и правителството, ще се заеме с реформи, "за да изгради нова Япония", предаде ТАСС.

Според устава на ЛДП председателят й може да заема този пост три последователни мандата, но след прекъсване отново получава това право.