Ние ще положим всички усилия за решаване на споровете с България, но не за сметка на нашите "червени линии" - македонския език и идентичност, заяви днес министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска, цитирана от агенция МИА.

"Искаме решение, което ще бъде трайно и от полза за двете страни. Всяко решение, което засяга тези въпроси, ще бъде повод за допълнително недоверие, а не за нова енергия и вяра в отношенията с България", каза Шекеринска на пресконференция.

Тя подчерта, че всички в правителството са оптимисти, че ще се намери решение, но тя не иска да дава някакви прогнози, защото оптимизмът и добрата воля на едната страна не са достатъчни за решаването на спор, допълва БТА.

Шекеринска каза, че като член на правителството работи, надява се и полага усилия за по-бързо решаване на тези "дилеми", поставени от България.

Във връзка с възможността да се срещне с българския си колега Красимир Каракачанов на следващата среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари Шекеринска изрази надежда, че ще бъде постигнат напредък дотогава.

"Ако не, надявам се поне, че срещата ще бъде с физическо присъствие, а не видеоконференция. Това дава възможност за изпращане на послания на общата маса, но и за двустранни дискусии. Когато през 2017 г. подписвахме Договора /за приятелство с България/ и споразумения в областта на отбраната, очакванията бяха да инвестираме не само във военно сътрудничество, но и в по-голямо доверие", отбеляза Шекеринска.