Американският министър на енергетиката Рик Пери е бил измамен от двама руски шегаджии, представили се за премиера на Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пери разговарял 22 минути по телефона с Владимир Кузнецов и Алексей Столяров за Парижкото споразумение за климата и за употребата на свински тор като енергоизточник. Целият разговор е качен онлайн на руския сайт "Вести".

Говорителката на министерството Шайлин Хайнс потвърди автентичността на разговора и каза в изявление, че двойката си подбира високопоставени държавници и знаменитости, които подкрепят някаква кауза, която не отговаря на курса на тяхното правителство.

В конкретния случай става дума за енергийната сигурност на Украйна, заяви Хайнс.

Тандемът, известен с псевдонимите Вован и Лексус, си уредил миналата седмица разговора с Пери само няколко седмици след като той се срещна с украинския президент Петро Порошенко и придружаващата го делегация.

Двамата шегаджии рекламирали на министъра ново биогориво, което по думите им било направено от домашен алкохол и свински тор, разговаряли за споразумението от Париж за климата, за кибератаки и за желанието на правителството на Тръмп да изнася природен газ за Украйна.

Сред жертвите на Вован и Лексус са музикантът Елтън Джон и американският сенатор Джон Маккейн.