В Русия на няколко пъти бяха внимателно подготвяни операции за ликвидиране на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това каза началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов в интервю за журналистката Наталия Мосейчук, съобщава Укринформ.

"Няколко пъти сериозно подготвяха определени операции. Много сериозно, внимателно планирани, бяха проведени подготвителни мерки. И в крайна сметка виждате, че украинските служби работят доста ефективно, защото това така и не се случи", каза Буданов.

Президентската канцелария в Киев по-рано съобщи, че президентът Зеленски вече е преживял повече от 10 покушения срещу живота му.

Украинското военно разузнаване съобщи още, че дроновете, с които беше атакувана военновъздушната база в руския град Псков по-рано тази седмица, са изстреляни от Русия.

От Киев не поясняват дали нападението е извършено от украинци или от руснаци, но началникът на украинското военно разузнаване заяви само, че работят от територията на Русия.

И Русия, и Украйна съобщават днес за успехи на фронта. Според Киев има напредък на юг, а от Белия дом съобщиха, че през последните 72 часа е отбелязан напредък в Запорожка област.