Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис отхвърли днес идеята американските войници да бъдат изтеглени от Афганистан и заместени от сили на частна фирма за сигурност.

"Когато американците поставят на изпитание надеждността на своята страна, приватизацията може би не е най-добрата идея", каза шефът на Пентагона пред репортери, цитиран от Ройтерс и БТА.

Освен това Матис изрази загрижеността на Вашингтон от евентуално купуване от Турция на руска система за противоракетна отбрана (ПРО).

"Ясно е, че ако Турция внесе руска противосамолетна, противоракетна система в страна от НАТО, ние не можем да я интегрираме в НАТО. Да, това ни безпокои и ние не го препоръчваме", каза той.

САЩ вече са предупредили Турция, че ако не се откаже от плановете да купи руска система за ПРО, ще й наложи санкции. Освен това според Вашингтон това излага на риск сделката за доставка за турските ВВС на изтребители от компанията "Локхийд-Мартин".

Междувременно при американски въздушен удар днес е бил ликвидиран предполагаем член на "Ислямска държава" (ИД) в Либия, съобщи Африканското командване на Въоръжените сили на САЩ. Въздушната атака по северозападния град Бани Уалид е била извършена в координация с либийските власти. Преди това местни жители съобщиха, че ударът е поразил в града автомобил, с който пътувал боец от ИД.

През 2016 г. джихадистката групировка бе изтласкана от град Сирт - дотогава неин най-важен бастион в Либия. След това някои от бойци на ИД се опитват да се прегрупират в пустинята и други населени места, припомни Ройтерс.