Ръководителят на британското външно разузнаване (МИ-6) Алекс Йънгър отправи днес предупреждение към Русия. Москва не бива да подценява решимостта на Великобритания да изобличава злонамереното поведение на други държави, подчерта Йънгър, цитиран от Франс прес и БТА.

В слово, произнесено в неговата Алма матер, Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия, откъси от което разпространи британското външно министерство, той прикани "Русия или коя да било друга държава, замислила да поквари нашия начин на живот, да не подценява нашата решимост и нашите средства или пък тези на нашите съюзници".

Йънгър, известен още като "Си", припомни по-специално реакцията на Лондон и съюзниците му след отравянето с нервнопаралитичен газ на руски двоен агент и дъщеря му в Солсбъри през март, за което те обвиниха Русия.

Случаят предизвика тежка дипломатическа криза, безпрецедентно взаимно експулсиране на дипломати и нови икономически санкции срещу Москва.

Британският представител спомена също, че разузнавателните агенции се развиват в посока към "шпионаж от четвърто поколение", съчетаващ "традиционните ни човешки умения с ускорена иновативност" с оглед появата на заплахи, използващи размиването на границата между физическото и виртуалното пространство.

Алекс Йънгър говори пред публика едва за втори път, откакто пое ръководството на МИ-6 през 2014 г., отбелязва АФП.