Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, Франческо Рока, призова правителствата и институциите да се борят с "фалшивите новини" за ваксините срещу COVID-19, които са се превърнали във "втора пандемия", предаде Асошиейтед прес.

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че "за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемията от недоверие".

Той призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането, предаде БТА.

По думите на Франческо Рока в света се наблюдава "нарастващо колебание към ваксините като цяло, и към ваксината срещу COVID-19 в частност". Рока припомни за проучване на университета "Джонс Хопкинс" в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври.

В четвърт от страните проучването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу COVID-19 от около 50 процента.

В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция - от 51 процента на 38 на сто.

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само "западен феномен". По думите му проучване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с COVID-19.

В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила. "В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип, с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити", посочи Франческо Рока.

Той каза, че за негова изненада, някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за COVID-19.