Северна Корея изстреля тази сутрин две балистични ракети в посока към Японско море, като едната от тях е паднала в изключителната икономическа зона на Япония, съобщи на пресконференция в Токио генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС.

Японският министър на отбраната Таро Коно каза пред журналисти, че всъщност Пхенян вероятно е изстрелял една ракета, която в процеса на полета си в източно направление е достигнала максимална височина от 900 км и се е разделила на две части. Едната от тях е паднала в изключителната икономическа зона на Япония на 350 км от брега на префектура Шимане.

Ракетата е изстреляна от района на севернокорейското пристанище Вонсан.

"Към този момент нямаме данни за нанесени щети на риболовни кораби. Продължаваме да събираме информация", каза Суга.

Той съобщи, че се свиква спешно заседание на националния съвет за сигурност на Япония с участието на премиера Шиндзо Абе и министрите на отбраната и външните работи, за да се обсъди ситуацията около ракетните изстрелвания от Северна Корея и да се набележат начини за действие.

Премиерът Абе нареди да бъде събрана цялата налична информация и да се гарантира сигурността на морските съдове и самолетите. Той изрази протест пред Северна Корея и каза пред журналисти, че Япония "ще продължи тясното сътрудничество със САЩ и международната общност по севернокорейския проблем".

В съобщение от Синята къща - южнокорейското президентство, се казва, че Северна Корея вероятно е извършила опит за изстрелване на балистична ракета от подводница, предаде агенция Йонхап. Правителството в Токио не потвърди, но и не опроверга тази информация. Южнокорейският съвет за национална сигурност изрази безпокойство, че това става преди подновяването на разговорите между Пхенян и Вашингтон на 5 октомври.

В първоначалното съобщение на Йонхап, по данни на обединения генщаб на южнокорейските въоръжени сили, се казваше за една ракета с малък обсег. По-късно бе направено уточнение, че генщабът не е посочил типа на ракетата, полетния й обсег и максималната височина на полета.

"Нашите военни следят ситуацията, в случай че има още изстрелвания, и са в състояние на готовност", съобщиха от щаба.