Взривът е избухнал до входа на пазара, съобщи Газета.Ру, като се позова на предварителни данни на правоохранителните органи в руската севернокавказка република.

Северноосетинското министерство на вътрешните работи предупреди за възможен втори взрив и спешно отцепи периметър за сигурност около пазара и близките улици. На входа на пазара горят две коли. В района на нападението традиционно се събират много хора, тъй като там се намира своеобразна трудова борса, на която работодатели набират работници. Северноосетинският ръководител Таймураз Мамсуров е пристигнал спешно на мястото на експлозията.

Мамсуров съобщи, че експлозията във Владикавказ е самоубийствен атентат. В колата, която се взриви е открито обезглавеното тяло на нападателя камикадзе. Лекият автомобил се взривил в движение, докато преминавал покрай централния вход на пазара. Ранени са 30 души, сред които три деца, предаде още ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации на Северна Осетия. Според Интерфакс обаче жертвите вече са 12, а ранените над 80.

По предварителни данни взривното устройство в колата е било натъпкано с метални предмети и е било с 10 килограма тротилов еквивалент.

Междувременно АФП съобщи, че са открити експлозиви във водноелектрическа централа в Дагестан, където вероятно са били поставени за извършване на терористичен акт. Служители на Ирганайската централа открили самоделно взривно устройство при потушаването на възникнал ограничен пожар във вторник вечерта.

Бомбата била поставена под инсталацията на основния реактор. "Бомбата беше свързана с електрически детонатор. Очевидно е било предвидено да бъде взривена", уточни представител на местните сили за сигурност. Експерти от руската специална служба ФСС успели да обезвредят взривното устройство.