Испанският сенат единодушно гласува за ратифициране на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. С това бе осъществена и последната ратификация на Протокола, като така Северна Македония официално става членка на най-големия военен съюз и реализира 30-годишните усилия на поколения нейни граждани. Това съобщиха от най-голямата управляваща партия - Социалдемократическият съюз (СДСМ), предава скопският телевизионен "Канал 5".

"Политиките на Зоран Заев и ръководеното от СДСМ правителство през последните две години и половина допринесоха за осъществяването на стратегическата цел - членството в НАТО. Само за две години и половина е постигната една от двете най-високи външнополитически цели. Стратегическата цел е постигната, написахме история! Членството в НАТО означава трайна сигурност на границите, сигурност и стабилност на държавата, но също така означава икономически напредък, развитие, по-добър жизнен стандарт на гражданите, чуждестранни инвестиции и достъп до пазар на стойност 4 милиарда евро годишно", съобщават още от партията, цитирани от "Фокус".

"Благодарим на всички държави-членки на НАТО, които са ратифицирали Протокола, и благодарим на Испания за нейното ратифициране при необичайни обстоятелства и пожелаваме на страната, както и на цяла Европа, да се справят с коронавируса. Солидарността и единството са най-силните оръжия за справяне с всяка опасност", казват още от партията на Заев.

Досега в Северна Македония са потвърдени общо 26 болни от коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Венко Филипче. В момента над 200 души са под домашна карантина, информира министърът и отново призова всички да спазват мерките за защита и гражданите да не излизат без необходимост от домовете си и да не се събират на групи, както и да се задържат колкото може по-кратко в магазините и аптеките.