Правителството на Северна Македония реши днес да отвори всички гранични пунктове на страната, но да остави задължителните предпазни мерки като отрицателен PCR тест при влизане и 14-дневна изолация, предаде агенция МИА.

Новото е това, че чужденците, минаващи транзитно през страната за период от максимум 5 часа, могат да използват всеки граничен пункт, с изключение на Табановце към Сърбия и Богородица към Гърция.

Решението важи от 17 юни. PCR тестовете ще се признават, ако са направени най-много 72 часа преди влизането в страната. Влизащите ще трябва да подписват и декларация за двуседмична самоизолация. Чужденците, които имат разрешен престой в страната, но не са представили валиден тест, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

През последните 24 часа в Северна Македония са потвърдени нови 134 случая на коронавирус и са починали 8 пациенти с Ковид-19. През денонощието са направени 1173 теста за коронавирус, а общо досега 45 054.  От началото на епидемията в страната са регистрирани 4289 заразени. От тях 1757 са излекувани, 201 са починали, а активните случаи са 2331. От началото на юни в страната бяха регистрирани рекорден брой нови случаи за едно денонощие, като пикът бе достигнат на 13 юни със 196 новозаразени.