Северна Македония стана 30-ата членка на НАТО, нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел, се посочва в разпространено днес изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, цитирано от ТАСС.

Американският Държавен департамент обяви, че страната е подала своя "инструмент за присъединяване" към Вашингтонския договор за НАТО, приключвайки последната формална стъпка от процеса.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, което превърна Северна Македония в 30-тия съюзник в НАТО. На 30 март знамето на Северна Македония за първи път ще се издигне над централата на НАТО", заяви Помпейо.

Това стана възможно, след като на 20-ти март беше одобрен и последният необходим протокол от Испания и Северна Македония се присъедини към Алианса.

"Присъединяването на Северна Македония към НАТО днес е кулминацията на многогодишни усилия от страна на правителството и народа на страната за присъединяване към Северноатлантическия алианс", посочва още държавният секретар на САЩ.

Помпейо поздрави Скопие и в Туитър".

"Добре дошли в НАТО, Северна Македония! Това бе дълъг път, но всичките ви усилия се отплатиха. Процесът по формалното присъединяване приключи и ние сме доволни да приемем 30-ата членка на Алианса", написа Помпейо и в социалните мрежи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди присъединяването на страната към алианса.

"Северна Македония сега е част от семейството на НАТО, семейство от 30 държави и близо 1 милиард души. Семейство, базирано на увереността, че независимо пред какво предизвикателство ще се изправим, ние всички сме по-силни и по-сигурни заедно", изтъкна Столтенберг, цитиран от Асошиейтед прес.

На свой ред президентът на Северна Македония Стево Пендарвоски поздрави сънародниците си по този повод, като отбеляза, че заради ситуацията с коронавируса в цял свят "ние не можем да отбележим събитието, както би трябвало да се отбележи, но това е исторически успех, който след три десетилетия независимост най-накрая потвърждава македонската сигурност и гарантира нашето бъдеще".

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров написа в Туитър:

"По много начини това е историческа седмица: днес Северна Македония официално получава напълно заслуженото си място в семейството на евроатлантическите нации. Пътешествие, което започна преди 27 години. От днес ние сме горди членове на НАТО, застанали рамо до рамо с нашите съюзници и приятели".

Българското Външно: Исторически акт, който ще доведе до превръщането на страната в надежден съюзник 

Приветстваме присъединяването на Република Северна Македония като пълноправен член на НАТО. Този исторически акт, заедно с очакваното започване на преговори за присъединяване към ЕС, ще доведе до превръщането на страната в надежден съюзник с принос за сигурността и демократичния напредък на региона и евроатлантическото пространство. Това заявиха от българското Външно министерство в официално прессъобщение.

Това е важно събитие и за НАТО, за усилията за разширяване на зоната на сигурност и стабилност и реализиране на визията, родена през 1989 г., за изграждане на единна, свободна и мирна Европа. То излъчва силен сигнал и към останалите страни-кандидати относно продължаването на политиката на отворени врати на НАТО и за важността на усилията за осъществяване на вътрешни реформи и подготовка за членство.

Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е специален момент и за България. Това е успех за последователната ни политика в подкрепа на европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския регион, и разширяването на зоната на сигурност, стабилност, споделени ценности и просперитет около нашите граници. Югозападната ни съседка поема своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството, включително към колективната сигурност и отбрана.

Членството й в Северноатлантическия алианс дава ново измерение на съюзническите ни отношения в сферата на сигурността и отбраната, при разрешаването на глобални и регионални проблеми и предизвикателства в евро-атлантическата зона. Очакваме съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО да допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за преодоляването на исторически наслагваните в обществото стереотипи и предубеждения към България.

Формалното присъединяване към НАТО не означава край на усилията за осъществяване на вътрешните реформи и демократична трансформация на страната.

Ще продължим да очакваме резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност, особено по отношение на трансформирането на специалните служби и пълното прекъсване на връзките с тоталитарното минало, привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО, както и конкретни стъпки за добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество по начин, който да гарантира неговата необратимост, допълват от МВнР.