Северна Корея затегна още повече режима и ограничи излизането в морето в опит да спре пандемията от коронавируса, съобщиха държавните медии в Пхенян днес, предаде Асошиейтед прес.

Според севернокорейската агенция КЦТА страната организира повече отряди за борба с вируса и въвежда строги мерки с цел "напълно да отстрани нецивилизовани и нехигиенични елементи, които могат да способстват за разпространението на епидемия" през зимата, допълва БТА.

Властите въвеждат строгите мерки в граничните и крайбрежните райони, за да се попречи на проникването на вируса в страната. Мерките предвиждат по-строги правила за излизане в морето.

Северна Корея твърди, че нито един вирус не е бил открит на нейна територия, но това мнение се посреща със скептицизъм от външни експерти.

Въпреки тези твърдения Пхенян побърза да затвори границите си, отпрати със самолети повечето чужди дипломати и семействата им и изолира всички хора в страната със симптоми.

Ако епидемията пламне в Северна Корея, това може да има унищожителни последствия заради слабата й система за здравеопазване и хроничния дефицит на лекарства.

Според разузнавателни източници в Южна Корея, мерките на Пхенян включват забрана на риболова и на добива на морска сол, както и налагането на локдаун в столицата, в северната провинция Северен Хамгьон и други райони.

Южнокорейски депутати са били запознати на закрито парламентарно заседание в Сеул от разузнавателните служби, че властите в Северна Корея са екзекутирали през август служител за нарушение на строгите мерки, ограничаващи вноса на стоки от чужбина, както и човек, занимаващ се с обмяна на валута през октомври, признат за виновен за срив на валутния курс.

Депутатът Ха Те-кьон цитира служител от разузнаването, според когото севернокорейският лидер Ким Чен-ун бил "крайно изнервен" и предприемал "ирационални мерки" заради пандемията и нейните икономически последици.