Северна Корея е застреляла южнокорейски представител и е изгорила тялото му. Това заяви днес министерството на отбраната в Сеул, като поиска обяснения за тази жестокост и наказания за отговорните, предаде Йонхап.

Четиридесет и седем годишният мъж, сътрудник към Министерството на океаните и риболова, е в неизвестност от понеделник. За последно той е бил на инспекция на кораб във води край бреговете на западния граничен остров Йонпьон.

Според разузнавателни източници мъжът е бил заловен от севернокорейските власти в териториалните води на Северна Корея, бил е разпитан на борда на патрулен катер, след това застрелян, а накрая тялото му е било залято с бензин и запалено.

След разпита висш служител на Северна Корея е заповядал южнокореецът да бъде екзекутиран. След това севернокорейски войници с противогази изгориха трупа, заявиха служители на южнокорейското министерство на отбраната, като изразиха мнение, че това може да е антикоронавирусна мярка.

Южна Корея "категорично осъди подобен брутален акт и настоятелно призова Северна Корея да даде обяснение и да накаже виновните".

Кореспондентът на Би Би Си (BBC) в Сеул Лора Бикър каза, че официалните власти на Северна Корея може би правят всичко възможно страната да остане незасегната от пандемията.

Пхенян затвори границата си с Китай през януари в опит да предотврати навлизане на заразата. През юли севернокорейските държавни медии заявиха, че страната е повишила извънредните мерки до максимално ниво.

Командирът на американските военни сили в Южна Корея Робърт Ейбрамс заяви в интервю миналия месец, че Северът е въвел нова "буферна зона" от един до два километра по китайската граница. Той също така каза, че Северна Корея разполага със сили за специални операции с нареждане да "стрелят, за да убият" всеки, който се опитва да мине през границата.