Северна Корея изстреля днес ракета с неуточнени засега параметри, съобщи оперативното командване на въоръжените сили на Южна Корея, цитирано от осведомителните агенции и БТА.

Стартът на ракетата е бил около 16,30 ч. местно време от полигон в северозападната провинция Северен Пьонан и тя е полетяла в източна посока, се казва в съобщението. В него не се дават други подробности, но някои наблюдатели твърдят, че ако това е ракета с голям обсег, каквито Пхенян изпробва през 2017 г. и Вашингтон го заплашваше с война, това ще е знак, че комунистическият Север загърбва дипломацията.

В края на миналата седмица (в събота) КНДР изстреля от източното си крайбрежие няколко ракети с малък обсег (една от тях е на снимката, разпространена официално от Пхенян), които прелетели между 70 и 200 км и паднали в Японско море, припомниха Асошиейтед прес, Ройтерс и ТАСС.

Севернокорейските държавни медии показаха миналата събота как лидерът Ким Чен-ун наблюдава военни учения с ракетни установки с голям обсег и оръжие, което агенциите оприличиха на "нова балистична ракета с малък обсег". Това стана ден след като Южна Корея изрази тревога, че изстрелванията представляват нарушение на междукорейско споразумение за прекратяване на всички враждебни действия.

Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) заяви, че Ким е изразил "голямо задоволство" от ученията вчера и е подчертал, че неговите войски по фронтовата линия трябва да проявяват "повишена бдителност" и да засилят боеспособността си, за да "защитават политическия суверенитет и икономическата самодостатъчност на страната".

Печатният орган на Корейската трудова партия в. "Нодон синмун" публикува снимки, показващи как Ким наблюдава с бинокъл изпитанията на различни оръжейни системи, включително реактивни системи за залпов огън и оръжие, което изглежда беше ракета с малък обсег.

Според анализатора Ким Дон-юб от сеулския Институт за далекоизточни изследвания изглежда, че ракетата (конкретно тази от миналата седмица) е направена по модела на руската балистична ракетна система с малък обсег "Искандер 9К720".

По думите му новата ракета може да е способна да носи ядрени бойни глави и да поразява цели на разстояние 500 километра, което поставя в обсег целия Корейски полуостров.

Нито една от ракетите, изстреляни от Северна Корея тези дни, не е стигнала близо до бреговете на Япония, съобщи днес японското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес. "Засега нямаме сведения за някаква ситуация, която би представлявала заплаха за националната сигурност на Япония", се казва в съобщението.

Според АП Япония омаловажава севернокорейските ракетни тестове от събота и от днес, тъй като японският премиер Шиндзо Абе се опитва да си уреди среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Южнокорейските военни съобщиха за най-малко една ракета, изстреляна днес следобед местно време от територията на Северна Корея. Ракетата (или ракетен снаряд според ТАСС) с неуточнени параметри е полетяла в източна посока.