А експерти казаха, че то може да работи, пише в. „Индипендънт“, цитиран от Дарик радио.

Предложението на Уилинк не включва никакви скрити специални оперативни удари или военни действия от какъвто и да е вид. Вместо бомби, той предложи, запитан в Туитър, САЩ да пуснат в Северна Корея милиони айфони.

"Хвърлете 25 милиона айфони по тях и сложите над тях сателити с безплатен Wi-Fi", написа Уилинк миналата седмица.

Макар самото предложение да е фантастично и пресилено, Юън Сун - експерт по проблема в Северна Корея в центъра "Стимсън", казва, че основната концепция може да работи.

"Ким Чен Ун разбира, че веднага щом обществото се отвори и севернокорейците осъзнаят какво са пропуснали, че режимът на Ким е неустойчив, той ще бъде свален", заяви Сун пред Business Insider.

Поради тази причина правителството на Северна Корея категорично се противопоставя на всички мерки, които отразяват предложението на Уилинк.

Сун посочи, че когато Южна Корея е използвала балони, от които били пускани брошури и DVD-та над Северна Корея, режимът на Ким Чен Ун действал с военни средства,тъй като усетил слабостта на правителството си спрямо тези на проспериращите либерални демокрации. Поради тази причина Северна Корея ще отхвърли дори безплатните айфони за цялото си население, за което се смята, че е около 25,2 милиона.

И тъй като Северна Корея поставя режима на Ким над всичко друго, всяка инвестиция или помощ ще бъде използвана преди всичко от правителството", каза Сун, като добави:

"Ще трябва да преглътнем последиците от инвестиция от 100 млн. долара, тъй като до хората ще стигнат най-много 10 долара."

Северна Корея сурово наказва обикновените граждани, за които се установи, че ползват южнокорейски медии, така че има основателна причина да се мисли, че предоставянето на достъп до интернет или устройства на севернокорейците биха могли да доведат до убийства на хората.

"Те няма да се денуклеаризират, докато режимът им не се промени и обществото не се промени. Този подход може да бъде по-дълъг, но има надежда да успее", заяви още Сун.

Северна Корея обеща на САЩ "най-ужасната болка"