Министър Хьон Йон-чол е обвинен и в неуважение към лидера Ким Чен-ун, защото заспал на армейско събитие в негово присъствие, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Служители на южнокорейското разузнаване информирали парламентарна комисия на закрито заседание за екзекуцията в Северна Корея.

Севернокорейският министър на отбраната бил уволнен и след това екзекутиран от наказателен взвод, посочват южнокорейски медии. На екзекуцията на 30 април присъствали стотици висши представители на режима в Пхенян, посочва Франс прес. Тя е извършена на полигон на около 20 километра северно от Пхенян.

Асошиейтед прес и ТАСС съобщиха, че екзекуцията била извършена със зенитно оръдие.
 
Според южнокорейското разузнаване от началото на годината в Северна Корея са екзекутирани 15 висши служители, посочва ДПА.

През декември 2013 г., след публичен съд, бе екзекутиран за измяна и антипартийна дейност и морално разложение чичото на севернокорейския лидер Чан Сон-Тхек, който дотогава бил смятан за негов наставник, напомня ТАСС.

Южнокорейските анализатори са разделени по въпроса дали предполагаемата кървава чистка е признак за сила или за слабост на Ким Чен-ун. Някои дори не са сигурни, че това наистина се е случило. Един експерт заяви, че лидерът се опитва да всее страх с цел да укрепи властта си, отбелязва Асошиейтед прес. Някои анализатори поставят под съмнение истинността на информацията за екзекуцията на министъра на отбраната, защото кадри с него продължават често да се появяват по държавната телевизия.

Северна Корея обикновено премахва кадрите с екзекутирани или станали обект на чистка служители от документалните излъчвания, но Хьон Йон-чол се е появявал няколко пъти в телевизионни кадри за военни учения между 30 април и 11 май, показват данни на южнокорейското министерство на националното обединение.

Севернокорейските държавни медии не са споменавали министъра, откакто на 29 април са съобщили, че той е присъствал на музикално представление предния ден. Хьон Йон-чол беше назначен за министър на отбраната през юни м.г. Той беше произведен във вицемаршал през юли 2012 г., а по-късно през годината беше понижен в генерал с четири звезди.

Не е ясно как южнокорейското разузнаване се е сдобило с информацията и не е възможно по независим път да се проверят подобни съобщения, отнасящи се за потайната Северна Корея, посочва Ройтерс.

Специалисти по Северна Корея казаха, че няма признаци за нестабилност в Пхенян, но такива може да се появят, ако чистките продължат.

Във военното ръководство на Северна Корея постоянно се правят промени, откакто Ким Чен-ун дойде на власт. Младият лидер досега е сменил министъра на отбраната четири пъти.

Баща му Ким Чен-ир, който управляваше КНДР почти две десетилетия, е сменял министъра на отбраната само три пъти.