Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е делегирал голяма част от държавните дела на малък брой помощници и е превърнал сестра си в "де факто номер две" в Северна Корея, заяви днес южнокорейска разузнавателна служба, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Представители на Националната разузнавателна служба на Южна Корея заявиха това на среща с депутати при закрити врата в южнокорейския парламент, предаде южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Информацията се появи на фона на изказването на Ким на конгрес на севернокорейската управляваща партия, че КНДР "е изправена пред неочаквани и неизбежни предизвикателства" и че неговите цели за развитие на страната включват подобрение на жизнения стандарт на населението.

Ким Йо-чен, по-младата сестра на Ким, сега отговаря за отношенията на Пхенян със Съединените щати и Южна Корея, според Йонхап. Въпреки това тя не е определена за приемник на Ким.

Двама високопоставени служители са поставени за ръководители на севернокорейската икономика, а двама военни ръководители са частично отговорни за въпросите на отбраната, отбелязва ДПА.

Причината за политическите промени в Северна Корея засега не е известна. Партийният конгрес на севернокорейската управляваща партия бе свикан, за да "бъде зададена правилна линия за борба и стратегически и тактически политики на базата на новите изисквания на нашата развиваща се революция", съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА.