Руският държавен превозвач "Аерофлот публикува списък на пътниците на полет SU1492 Москва-Мурманск, който извърши аварийно кацане на летище Шереметиево в Москва. Уебсайтът на авиокомпанията съдържа имената на 73 души и датите на раждане. Списъкът не включва имената на петима членове на екипажа.

На 5 май самолетът извърши аварийно кацане  на 28 минута от полета на московското летище "Шереметиево". При кацането колесникът се счупи и двигателите се запалиха. На борда на машината имаше 78 души. 41 от тях загинаха в катастрофата. Сред пострадалите няма българи.

Снимка: АР/БТА

Действащият управител на област Мурманск Андрей Чибис обяви тридневен траур в региона.

Руската разследваща комисия откри наказателно дело по чл. 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация "Нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, което доведе до смъртта на две или повече лица.

Сред разглежданите версии са недостатъчна квалификация на пилотите и диспечерите или мълния.

Според експерти, цитирани от "Комерсант", серия от грешки на пилотите на самолета са довели до катастрофата.  По думите им първата грешка е било решението да се прелети през мълния. След това, изправени пред необичайна ситуация, включваща блокиране на автоматизацията, те решават да кацнат преди да са  изразходили горивото в машината и кацат с пълен резервоар. Също така, в процеса на кацане пилотите показват лошо обучение, като при приземяването в ръчен режим стигат до "отскок" на машината. Тогава се се чупи предният колесник, възпламеняват се двигателите и пожарът бързо обхваща цялата задна част на самолета.

Досега са открити черните кутии на самолета, записите на разговорите между пилотите и кулата, както и записите от камерите за наблюдение.

Всички фрагменти от изгорелия самолет вече са отстранени от мястото на катастрофата и летище "Шереметиево" възобнови обичайния си ритъм.

Русия няма да спира полетите със самолетите "Сухой Суперджет 100", след катастрофата на московското летище Шереметиево. Този тип самолети са първите пътнически лайнери, разработени след разпадането на Съветския съюз, и последният инцидент обоче по всяка вероятност ще повлияе на продажбите. Руската авиокомпания "Ямал" вече обяви, че отменя поръчката си на 10 самолета от този модел.