Русия ще поиска 10 американски дипломати да напуснат страната в отговор на експулсирането на 10 руски дипломати от САЩ за предполагаема намеса в американските избори и други зловредни дейности, заяви днес на съвместна пресконференция със сръбския си колега Никола Селакович руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Десет дипломати бяха включени в списък, който ни бе предаден, с молба да напуснат САЩ. Ще отговорим на тази мярка огледално. Ще предложим също на десет дипломати от САЩ в Русия да напуснат нашата страна", каза руският първи дипломат, цитиран от ТАСС.

"Ще ограничаваме и прекратяваме дейността на наша територия на американски фондове, американски неправителствени организации, които без да го крият, директно се намесват в нашия вътрешнополитически живот", каза Лавров.

Министърът допълни, че Москва обмисля и налагането на "болезнени" мерки срещу американския бизнес в Русия.

"Много се говори за предложението (на американския президент) Джо Байдън за организиране на двустранна среща на върха", каза Лавров и добави: "Отнасяме се към това позитивно, сега изучаваме различни аспекти на тази инициатива".

Юрий Ушаков, съветникът по външнополитическите въпроси на руския президент Владимир Путин, на среща с посланика на САЩ в Москва Джон Съливан му е препоръчал да замине за консултации във Вашингтон, допълни руският външен министър.

Руският външен министър заяви, че Русия е готова да подкрепи всеки формат за преговори между Сърбия и Косово, който бъде предложен от Белград, предаде ТАСС.

"Ние никога не предлагаме своите услуги насила, особено на близки приятели. Още веднъж ще подчертая, ще бъдем готови да подкрепим всяка позиция, която заеме Сърбия, и ще бъдем готови да откликнем на всяко предложение за едни или други стъпки от наша страна, което дойде от сръбското ръководство", каза Лавров на пресконференция след среща със сръбския външен министър Никола Селакович, отговаряйки на въпрос дали Москва е готова да бъде посредник между Белград и Прищина, ако сръбската страна поиска това.