Родителите на 16-годишно момче от Сидни, Австралия, което загина миналата седмица при лавина в Австрия, обвиниха планинските спасители, че са предизвикали лавината, при която е загинал синът им, предаде ДПА, на която се позова БТА.

В сряда загиналият Макс Майер карал ски в австрийския ски курорт Санкт Антон извън обозначените за това писти заедно с по-малкия си брат и родителите си, когато го затрупала лавина. Той останал 20 минути под два метра сняг и спасителите не могли да го съживят.

Според родителите Томас Майер и Джули Шац лавината се образувала, след като те заседнали в дълбок сняг в тясна долина между две от основните писти, съобщи австралийската телевизия. "Поради дълбокия сняг решихме, че е по-безопасно да не опитваме сами да излезем, а да се свържем с планинските спасители за съвет и за да знаят къде точно се намираме", се казва в изявление на семейството, разпространено от агенция Аустрелиън асошиейтед прес.

Планинските спасители им казали да останат където са и да чакат да ги спасят. "Към този момент бяхме невредими и за нас нямаше никаква непосредствена опасност", заявиха родителите. "Но докато планинските спасители се опитваха да достигнат до нас, спускайки се със ски над нас от отсрещната страна на долината, беше предизвикана лавина, която ни връхлетя и доведе до трагичната смърт на сина ни Макс", добавиха те.

Полицията в Санкт Антон разследва случая и ще излезе с окончателен доклад.

Опасност от лавини в Алпите

Населените места в Алпите (главно в Южна Германия, Австрия и Швейцария) се готвят днес за нова порция лошо време. Рискът от лавини е голям, а собствениците на жилищни сгради се притесняват дали покривите им ще издържат на голямото количество натрупал се сняг, отбеляза ДПА.

Австрийските власти съобщават за няколко откъснати от света населени места заради снега. Наложи се дори да бъде затворен за движение важен планински проход, свързващ Австрия с Германия. Австрийските власти заявиха, че само в провинция Залцбург заради снега са блокирани 17 000 души.

Предупреждение за опасност от лавини в провинция Залцбург в Австрия

Снимка: AP/БТА

Швейцария също е засегната от тежката зима и в няколко нейни региона е обявена най-високата степен за опасност от лавини.

В град Балдершванг, Южна Германия, лавина се стовари върху хотел, но полицията съобщи, че няма пострадали - въпреки че ударът е бил толкова силен, че снегът влязъл в сграда. От вчера целият град е откъснат от света заради високата опасност от лавини на единствения път, водещ до населеното място. Друг проблем е, че районите, които са разположени в ниското, където температурите са по-високи и има по-малко сняг, са пострадали от наводнения, защото реките и планинските потоци преливат. Засега властите съобщават само за наводнени ниви и поляни, но някои населени места са предупредени да бъдат бдителни.