Обвинителите демократи пледираха в подкрепа на отстраняването на президента на САЩ Доналд Тръмп през вчерашния, трети ден от историческия процес в Сената за импийчмънт на държавния глава, предадоха световните агенции. Сенаторите обаче показаха почти пълна незаинтересованост към заседанието и обвиненията, а през продължилото 9 часа заседание играеха игрички, дремеха, излизаха от залата и отново се връщаха.

Всички стотина сенатори бяха седнали и слушаха пледоариите само за около 20 минути от продължилото 9 часа заседание.

Бяха забелязани оклюмали се сенатори, кръстословици, по банките, спинери и поне един хартиен самолет, писа Би Би Си.

Имат ли шанс обвинителите

Не може да се разчита, че Тръмп ще прави това, което е най-добро за САЩ, защото той поставя себе си на първо място, е акцентът в британския вестник "Гардиън", който цитира Адам Шиф, главния прокурор в процеса. С такива аргументи демократите се опитва да отслабят крайния скептицизъм, с който представителите на Републиканската партия гледат на делото срещу Тръмп.

Президентът на САЩ се е държал "лошо, незаконно и опасно", като е поискал от Украйна да обяви, че започва разследване, засягащо неговия съперник в предизборната надпревара Джо Байдън, и като е замразил военна помощ за Киев, заяви друг от демократите прокурори - Джери Надлър от Камарата на представителите на САЩ.

Според привържениците на президента обаче той уместно е призовал Украйна - страна, разяждана от корупция - да разследва Хънтър Байдън, сина на бившия американски вицепрезидент демократ.

"Наистина ли вярвате, че е ставало въпрос за борба срещу корупцията?", попита Адам Шиф. Той отбеляза, че Тръмп само е искал Украйна да обяви разследване.

Решението на обвинителите да посветят вчерашния ден на конституционен анализ на едно от обвиненията - злоупотребата с власт, означава, че аргументите им станаха по-сложни, по-абстрактни и съответно задържаха по-трудно вниманието на слушателите. Цялата им подготовка обаче нямаше значение за защитниците на президента, които продължиха да показват пренебрежението си. Можем само да се надяваме, че поне част от американци, които гледат процеса, го следят не толкова предубедено, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Гледката как републикански сенатори се оплакват, че нямало нищо ново по случая, като в същото време се противопоставят на представянето на нови доказателства и свидетелски показания, потвърждава нечестните им намерения. Така те не служат нито на президента, нито на страната си, а само на самите себе си, добавя "Вашингтон таймс".

Ако го смятате за виновен, той (Тръмп) трябва да бъде отстранен, защото доброто и истината имат значение, иначе сме загубени", каза Шиф, видимо развълнуван, в края на заседанието.

Изходът от процеса обаче изглежда предизвестен, тъй като за отстраняването на президента е необходимо квалифицирано мнозинство от две трети. Републиканците на Тръмп имат 53 места в 100-членния Сенат. За да бъде осъден, срещу президента трябва да гласуват 2/3 от сенаторите.

Как реагира самият Тръмп

Агенциите изтъкнаха факта, как Доналд Тръмп постави президентски рекорд за най-много туитове в един ден - първия от процеса, 22 януари. От Давос, където участва в Световния икономически форум, Тръмп туитнал и ретуитнал 142 туита (предишен рекорд 123 в първия ден на заседанието на юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ на 12 декември м.г.).

Пикът е бил между 6 ч. и 7 ч. сутринта местно време, когато за един час Тръмп е пуснал 41 туита, което прави по един на всеки 88 секунди.

Повечето послания на американския президент към неговите над 71 милиона последователи в Туитър на 22 януари са били свързани с процеса в Сената на САЩ за отстраняването му от длъжност, главно ретуитвания на послания, видеоклипове и снимки от републиканци по този повод, както и критики на Тръмп към Адам Шиф.